'Kaç akademisyen soruşturmaya uğradı'

Yazar / Referans: 
www.gercekgundem.com
Tarih: 
10.07.2016

CHP'li Tanrıkulu, "Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza attığı için soruşturmaya uğrayan akademisyen sayısı kaçtır?" diye sordu.

CHP PM üyesi ve İstanbul Milletvekili Sezgin tanrıkulu TBMM'ye soru önergesi verdi. Tanrıkulu Binali Yıldırım tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesinde "Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza attığı için gerek üniversite ve YÖK tarafından gerekse adli makamlarca soruşturmaya uğrayan akademisyen sayısı kaçtır?" diye sordu.

Tanrıkulu'nun TBMM'ye sunduğu soru önergesi şu şekilde:

"Barış İçin Akademisyenler'' bildirisine imza atan 81 yaşındaki Prof. Dr. Öget Öktem Tanör'e YÖK’ten gelen tebligata göre “memurluktan çıkarma” cezası ile cezalandırılmak istenmektedir. Bildiriyi imzalamak suretiyle ‘Yasaklanmış her türlü yayın veya siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini basmak, çoğaltmak, dağıtmak veya bunları kurumların herhangi bir yerine asmak veya teşhir etmek’ disiplin fiilini işlediği iddia edilen Prof. Dr. Öget Öktem Tanör’ün savunması istenmektedir. Türkiye’nin ilk nöropsikoloji laboratuvarını kuran Öktem, bu alandaki isimleri yetiştiren dünyaca yetkin bir bilim insanıdır.

Bu bağlamda;

1. "Barış İçin Akademisyenler'' bildirisine imza atan 81 yaşındaki Prof. Dr. Öget Öktem Tanör'e emekli olduğu halde memurluktan çıkarma cezası talep edilmesinin hukuki dayanağı nedir?

2. Prof. Dr. Öget Öktem Tanör “Yasaklanmış her türlü yayın veya siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini basmak, çoğaltmak, dağıtmak veya bunları kurumların herhangi bir yerine asmak veya teşhir etmek” fiilini veya fiillerini işlemediği halde gelen tebligatta bunun gerekçe olarak gösterilmesinin sebebi nedir?

3. Prof. Dr. Öget Öktem Tanör’e YÖK tarafından memurluktan çıkarma cezası verildikten sonraki hukuki süreç nasıl işleyecektir? Prof. Dr. Tanör’ün kazanılmış hakları elinden alınacak mıdır?

4. “Barış İçin Akademisyenler'' bildirisine imza attığı için gerek üniversite ve YÖK tarafından gerekse adli makamlarca soruşturmaya uğrayan akademisyen sayısı kaçtır?

5. Bildiriye imza attıktan sonra üniversite ile ilişiği kesilen, açığa alınan, sözleşmesi yenilenmeyen ve çeşitli yaptırımlara uğrayan akademisyen sayısı kaçtır?

6. Barış için Akademisyenler bildirisine imza atan akademisyenlerden kaçı hakkında memurluktan çıkarma cezası verilmesi istenmiştir?

7. Bildiriye imza atan akademisyenlerden kaçı tehditlerden dolayı yetkili makamlardan koruma talep etmiştir? Bu talepler karşılanmış mıdır?