Savcılar 10 Akademisyenin "Örgüt Propagandası" Suçlamasıyla Cezalandırılmasını İstedi

Yazar / Referans: 
Tansu Pişkin, Bianet
Tarih: 
30.01.2019

10 akademisyen için esas hakkında mütalaalarını açıklayan duruşma savcıları, "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla cezalandırılmalarını talep etti.

Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini  imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin duruşmaları devam etti.

Bugün iki mahkemede 14 akademisyenin duruşmaları görüldü:

26. Ağır Ceza Mahkemesi (ACM): Sabancı Üniversitesi'nden Öğr. Gör. Engin Kılıç'ın üçüncü duruşması.

27. ACM: Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Kerem Saysel, sözleşmesi yenilenmeyen Yrd. Doç. Dr. Noemi Levy Aksu, Dr. Ayşegün Soysal, Yrd. Doç. Dr. Tuna Kuyucu, Prof. Dr. Neş'e Bilgin, Dr. Melike Acar ve Dr. Feyza Akınerdem; Sabancı Üniversitesi'nden Dr. Zeynep Nevin Yelçe ile Prof. Dr. İlker Birbil; MSGSÜ'den Arş Gör. Sinem Seçer; Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Mustafa Sercan; Kaliforniya Üniversitesi'nden Doç. Dr. Baki Tezcan ve Yalova Üniversitesi'nden Arş. Gör. S.O.'nun duruşmaları.

Bugün duruşmaları görülen akademisyenlerden Baki Tezcan, Mustafa Sercan, S.O. ve Sinem Seçer dışındaki 10 akademisyen için duruşma savcıları esas hakkında mütalaalarını açıkladı. 10 akademisyenin Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2'de düzenlenen "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla cezalandırılmaları istendi.

Terörle Mücadele Kanunu 7/2

Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Bu suçun basın ve yayın yolu ile işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır. Ayrıca, basın ve yayın organlarının suçun işlenmesine iştirak etmemiş olan yayın sorumluları hakkında da bin günden beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.

26. ACM

Mahkeme başkanı: Kemal Selçuk Yalçın - Üyeler: Eda Gerdan, Mehmet Akif Ayaz - Savcı: Hakan Özer.

Engin Kılıç'ın avukatı duruşmaya katılamadı. Mahkeme başkanı avukatı gelmeden Kılıç'ı duruşma salonuna aldı. 

Duruşma savcısı esas hakkındaki mütalaasını açıklayarak Kılıç'ın TMK 7/2'ye göre cezalandırılmasını istedi. Kılıç savunmasının hazır olduğununu ancak avukatıyla birlikte beyanda bulunmak istediğini ifade ederek süre talebinde bulundu.

Mahkeme, esasa karşı savunmasını hazırlamak için süre vererek duruşmayı 30 Nisan'a bıraktı.

27. ACM

Mahkeme başkanı: Tamer Keskin - Üyeler: Talip Ergen, Simge İncedal - Savcı: Murat Demircioğlu.

Dokuz duruşma

Bugün duruşmaları görülen akademisyenlerden sadece İlker Birbil savunmasını mahkemeye sundu.

Duruşma savcısı, akademisyenlerden Nevin Zeynep Yelçe, Neş'e Bilgin, Ali Kerem Saysel, Noemi Levy Aksu, İlker Birbil, Tuna Kuyucu, Feyza Akınerdem, Melike Acar ve Ayşegün Soysal için esas hakkında mütalaasını açıkladı.

Her bir akademisyen için ayrı ayrı açıklanan esas hakkında mütalaaların tamamında birbirinin kopyası halinde akademisyenlerin TMK 7/2'ye göre cezalandırılmaları istendi.

Mahkeme akademisyenler ve avukatlarına esasa karşı savunmalarını sunmaları için süre verdi. Yeni duruşma tarihleri şöyle:

Nevin Zeynep Yelçe, İlker Birbil, Tuna Kuyucu, Melike Acar, Ayşegün Soysal - 20 Mart 

Neş'e Bilgin, Ali Kerem Saysel, Noemi Levy Aksu, Feyza Akınerdem - 27 Mart

Üç duruşma

Akademisyenler Sinem Seçer, S.O. ve Mustafa Sercan daha önce savunma yapmadıklarını belirterek ilk beyanlarını avukatlarının hazır bulunduğu bir celsede sunmak istediklerini söylediler.

Mahkeme, akademisyenlere gelecek celseye katılmaları için uyarıda bulunarak avukatlarının mazeretini kabul etti. Üç duruşma da 19 Şubat'ta devam edecek.

İstinabe reddi

Mahkemede görülen son duruşma istinabe yoluyla savunmasının alınmasına karar verilen Baki Tezcan'ındı.

Amerika Adalet Bakanlığı’na yazılan istinabe talebine gelen 29 Ekim 2018 tarihli cevapta Tezcan'ın eyleminin ifade özgürlüğü kapsamında kaldığı belirtilerek suçlamaya dair somut deliller sunulmadığı takdirde söz konusu talebin gerçekleştirilemeyeceği ifade edildi.

Mahkeme Tezcan'ın ifadesinin alınması için hakkında yakalama kararı çıkartarak duruşmayı 9 Mart'a erteledi. 

Akademisyen yargılamaları hakkında

10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu.

Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı.

30 Ocak 2019 itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 452 oldu. 83 akademisyen 1’er yıl 3’er ay; 3 akademisyen 1'er yıl 6'şar ay; 1 akademisyen 2 yıl 3 ay; 1 akademisyen 2 yıl 6 ay; 1 akademisyen 2 yıl 1 ay; 1 akademisyen 3 yıl olmak üzere davası sonuçlanan toplam 90 akademisyenin tamamı hapis cezasına mahkum oldu. 

HAGB 

Bugüne kadar 11 akademisyen hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını (HAGB) kabul etmedi. İçlerinden 7'sine 1 yıl 3 ay, 1'ine 1 yıl 6 ay, 1'ine 2 yıl 6 ay, 1'ine 3 yıl hapis cezası verildi. 1 kişinin kararı henüz açıklanmadı.

36. ACM, HAGB istemeyenlerin cezasında indirim yaptı ve 2 yıl denetimle cezayı erteledi. 32. ACM cezada indirim yaptı ancak erteleme vermedi. 37. ACM ise hem indirim hem erteleme uygulamadı.  

3 akademisyene ise HAGB'ye ilişkin beyanları sorulmadı. HAGB sorulmayanlardan birine 1 yıl 6 ay, birine 1 yıl 3 ay, birine 2 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Cezası 2 yıldan fazla olanların ertelenmeyen mahkumiyet kararları istinaf mahkemesine gidecek. İstinaf kararı onaylayacak ya da bozacak.

Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava TMK 7/2'den sürüyor.

(TP)

Kaynak: https://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/204979-savcilar-10-akademisyen...