"Füsun Üstel ve Tuna Altınel Serbest Bırakılsın"

Yazar / Referans: 
Bianet
Tarih: 
11.07.2019

ÜNİVDER, Prof. Dr. Füsun Üstel’in serbest bırakılması için Anayasa Mahkemesi’ne çağrı yaptı. Dernek, tutuklu akademisyen Doç. Dr. Tuna Altınel’in 30 Temmuz’daki davasına dikkat çekti.

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, yayımladıkları yazılı açıklamayla, tutuklu akademisyenler Prof. Dr. Z. Füsun Üstel ve Doç. Dr. Tuna Altınel’in serbest bırakılmasını istedi.

Açıklama özetle şöyle:

“Prof. Dr. Z. Füsun Üstel 66 gündür hapiste Üstel’in kapalı ceza infaz kurumundan açık ceza infaz kurumuna geçmesi ve denetimli serbestlik hükümlerinden yararlanması için cezaevi idaresine yapılan başvuru reddedilmiştir.

“Bu hukuka aykırı bir karardır. Derneğimizin üyesi Prof. Dr. Z. Füsun Üstel, ifade özgürlüğü kapsamındaki bir bildirinin imzacısıdır. Bir günü bile cezaevinde geçirmesi hukuki açıdan kabul edilemez.”

“ÜNİVDER olarak arkadaşımız, meslektaşımız Prof. Dr. Füsun Üstel ile dayanışma içinde olduğumuzu kamuoyuna bildiriyoruz. ÜNİVDER olarak Anayasa Mahkemesi’ni ve Adalet Bakanlığı’nı hocamıza yapılan hak ihlallerinin sonlandırılması için gerekli adımları atmak üzere göreve davet ediyoruz.”

Altınel’in duruşması 30 Temmuz’da

“ÜNİVDER olarak Tuna Altınel ile dayanışma içinde olduğumuzu ve yalnız bırakmayacağımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz. Akademisyenlere yönelik olarak son yıllarda artan baskı ve yıldırma politikalarına karşı 30 Temmuz 2019'da Balıkesir Adliyesi’nde gerçekleşecek duruşmada ÜNİVDER olarak Doç. Dr. Tuna Altınel’in yanındayız ve dayanışma duygularımızı paylaşıyoruz.

"Tuna Altınel’in hukuksuz bir şekilde pasaportuna el konulmasını ve akabinde tutuklanmasını üniversitenin evrensel değerleri ve düşünce özgürlüğü adına endişe verici buluyor ve bu durumu şiddetle kınıyoruz. Tuna Altınel’i derhal serbest bırakın.”

Ne olmuştu? 

Kürt illerindeki sokağa çıkma yasakları sırasında "Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza atan akademisyenler hakkında 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) "örgüt propogandası" fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı.

5 Aralık 2017'den bu yana devam eden yargılamalar kapsamında 8 Mayıs 2019 itibariyle 191 akademisyen hapis cezasına mahkum oldu.

191 kişi içerisinden 28 kişinin hapis cezası 2 yılın üstünde kaldığı için (CMK md. 286), 6 kişi ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmediği için toplamda 34 kişinin mahkumiyet kararı ertelenmedi.

İtiraz yoluyla İstinaf Mahkemesi'ne giden bu mahkumiyet kararlarından Prof. Dr. Füsun Üstel'e 32. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 4 Nisan 2018'de verilen 1 yıl 3 aylık hapis cezası kararı 25 Şubat 2019'da onandı.

İstinafın onama kararının ardından infazın durdurulması için Üstel'in avukatları İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesine itiraz etti ancak cezanın infazına başlandı.

Lyon-1 Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Ahmet Tuna Altınel'in Fransa'da gerçekleşmiş bir konferans gerekçe gösterilerek tutuklandığı öğrenildi. Altınel üzerinde Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2 suçlaması bulunuyor.

(EMK)

Kaynak: https://bianet.org/bianet/insan-haklari/210349-fusun-ustel-ve-tuna-altin...