“1071 Akademisyenleri” 1066'ya İndi

Yazar / Referans: 
Bianet
Tarih: 
30.07.2019

“Anayasa Mahkemesi Terörü Meşrulaştıramaz” başlıklı bildiriyi imzaladığı belirtilen 1071 akademisyen arasında gösterilen Dr. Şerif Eskin, Prof. Dr. Ercan Eyüboğlu ve Dr. Anıl Özgüç söz konusu bildiriyi imzalamadıklarını açıkladı. 2 kişinin imzası ise iki kez atılmış.

Dr. Şerif Eskin, Dr. Anıl Özgüç ve Prof. Dr. Ercan Eyüboğlu isimlerinin imzacılar arasında bulunduğu “1071 akademisyenleri” arasında yer almadığını açıkladı.

Dr. Fatih Bayram ve Doç. Dr. Mustafa Yılmaz'ın isimlerinin ise imzalarının iki kez atıldığı anlaşıldı.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzalayan akademisyenler için verdiği hak ihlali kararına karşı çeşitli üniversitelerden akademisyenlere üniversite yönetimleri tarafından 28 Temmuz Pazar “Anayasa Mahkemesi Terörü Meşrulaştıramaz” başlıklı bildiri gönderilmişti.

Aralarında Ağrı İbrahim Çeçen, İstanbul Aydın, Medeniyet’in de bulunduğu üniversite rektörlükleri, dekanlıklara; dekanlıklar da bölüm başkanlarına söz konusu bildiriyi akademisyenlerin imzalaması için Whatsapp mesajı ile göndermişti.

bianet olarak ulaştığımız yazışmada “Rektörümüzden gelen yukarıdaki yazının bölümünüzdeki tüm hocalara iletilmesi ve dönüşün sağlanması ricası ile…” deniliyordu.

Pazar sabah saatlerinde akademisyenlere ulaşan Whatsapp mesajında geri dönüşün saat 14.00’e kadar yapılması istenmişti.

1071 imza 1070’e düştü

Metnin 1071 akademisyen tarafından imzalandığının ve imzacıların listesinin dün kamuoyuyla paylaşılmasının ardından ilk itiraz Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde akademisyenlik yapan Dr. Şerif Eskin’den geldi.

Bildiriden haberi olmadığını, ismini izinsiz kullananlar hakkında hukuki haklarını kullanacağını belirten Eskin, Twitter üzerinden şu açıklamada bulundu:

“Bugün yayınlanan bir bildiride imza verenler arasında benim adım da var. Fakat ne böyle bir bildirinin hazırlandığından haberim var, ne kimse bana imza atıp atmayacağımı sordu, ne de kimseye imza verdim. Onayım olmadan ismim/imzam kullanılmış. Ayıptır.

“Sayısız yerde yayınlanmış imza listesi. Hangi bir yerde düzelttireyim şimdi? Nasıl oluyor da bana sormadan imzam kullanılıyor yahu?

Bu bildiriyi hazırlayıp rızam ve haberim dışında ismimi kullananlar her kimse ya bu hatayı düzeltsinler ya da hukuki haklarımı kullanacağımı beyan ediyorum.”

Eyüboğlu'nun da "imzalamadım" demesiyle 1069'a düştü

Adı imzacılar arasında geçen Prof. Dr. Ercan Eyüboğlu da şu mesajı paylaştı:

"Merhaba arkadaşlar, hayır, o ben olabilir miyim sizce? Bir ketempereye getirilmişti ki, düşman başına! Üniversitemiz 'AYM terörü meşrulaştırılamaz' diye bir bildiri gönderdi, imzalamk isteyen tıklasın butonuyla. Ve sabah ne göreyim, 1071 imzacı arasında ben de görünüyorum. İsyan, infial, öfke. Benim böyle bir metni imzalamış olabileceğimi düşünen dostlarıma kocaman bir yuh ve teessüf! Şimdi Rektörlüğe düzeltme talebimle bir dilekçe yazıyorum, gelişmeleri bildirmek üzere... Acaba olabilir mi... Sakın, siz de duyurun, paylaşın lütfen, ve sen, Sevgili Hakan Yücel, Füsun hocaya sevgilerimle geçmiş olsun dileklerimi ileti ver. Selamlar, sevgiler.

İki kişinin adı ikişer kez yazılmış

Öte yandan “1071 imzacı" arasında iki ismin de adının ikişer kez yer aldığını fark ettik. Böylece imzacı sayısı 1067 oldu.

Bu isimler şöyle: Dr. Fatih Bayram ve Doç. Dr. Mustafa Yılmaz.

Anıl Özgüç: İmzalamadım

Dr. Anıl Özgüç de sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı:

Takipçim yok, lütfen yayar mısınız? İçeriğine ve dayatılma usulüne katılmanın mümkün olmadığı bir bildiride imzam yer almıştır. Sorumlularının bu ihlali düzeltmesini bekliyorum.

1071’de ne oldu?

Selçuklular 26 Ağustos'ta Malazgirt Savaşı ile Anadolu’ya adım attı. 

Malazgirt Ovası’ndaki savaşta Selçuklu Sultanı Alparslan ve Doğu Roma İmparatoru Romen Diyojen savaştı.

1070’te ne oldu?

1070'te Romen Diyojen, Alparslan'a Malazgirt ve Erciş'e karşı Münbiç'i teklif etti.

1069’da ne oldu?

1066’da Normanların kazandığı Hastings savaşı sonrası tahta geçen Normandiya dükü I. William, kendisine direniş gösteren Anglo-Saksonlara karşı Kuzey Seferi’ni başlattı. 1069-1070 kışında düzenlenen sefer kuzey bölgelerini denetim altına almak amacıyla yapılmıştır.

Anglo-Sakson derebeyleri kovuldu, sefer sonucunda yaklaşık 100 bin kişi öldürüldü.  

1067’de ne oldu?

Selçuklu hükümdarı Alparslan, Gürcistan seferine çıktı. Gürcistan'ın her tarafına akıncılar gönderip Tiflis'i ele geçirdi.

1066’da ne oldu?

İngiltere’nin Hastings kasabası yakınlarında İngiliz Anglo-Saksonlar ile Fransız Normanlar arasında Hastings Savaşı yaşandı.

Savaşı Normanlar kazandı ve Normandiya Dükü, I. William adıyla Britanya hükümdarı oldu.

(EKN)

Kaynak: https://bianet.org/bianet/diger/211019-1071-akademisyenleri-1066-ya-indi