Gazi ve Cumhuriyet Üniversitelerinden Uzaklaştırılan İki Akademisyen Anlatıyor

Yazar / Referans: 
Beyza Kural - BİA Haber Merkezi
Tarih: 
12.08.2016

Gazi Üniversitesi'nden imzacı iken tehdit edilen ve imzasını çeken akademisyen Doç. Dr. Kemal İnal ve Cumhuriyet Üniversitesi'nden imzacı akademisyen Prof. Dr. Ali Çeliksöz uzaklaştırma kararlarının gerekçesini bilmediklerini söyledi.

Barış için Akademisyenler'in "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi imzacılarından Gazi Üniversitesi’nde iki, Cumhuriyet Üniversitesi’nde ise üç akademisyen görevden uzaklaştırıldı.

Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Kemal İnal 27 yıllık akademisyen, dokuz yıldır Gazi Üniversitesi’nde. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Çeliksöz ise 23 yıldır aynı üniversitede.

Her iki akademisyen uzaklaştırma kararlarını bianet’e değerlendirdi. Hangi gerekçe ile uzaklaştırma kararı alındığını bilmediklerini belirttiler.

Darbe girişimi sonrası üniversitelerdeki soruşturmalar kapsamındaCumhuriyet Üniversitesi'nden üç, Gazi Üniversitesi'nden iki, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nden 21, Tunceli Üniversitesi'nden altı , Hakkari Üniversitesi'nden iki ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden 10 imzacı olmak üzere 44 imzacı görevden uzaklaştırılmıştı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ndeki akademisyenler 9 Ağustos'ta göreve geri alındı.

12 Ağustos itibariyle, darbe girişimi sonrası görevden uzaklaştırılan imzacı akademisyen sayısı 34.

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 12 Ağustos tarihli açıklamasına göre darbe girişimi sornası Gülen Cemaati'ne dönük soruşturmalar kapsamında 4 bin 225 akademik personel görevden uzaklaştırıldı. 

İnal: Şaşkınım, ne olduğunu bilmiyorum

Gazi Üniversitesi’nde 124'ü akademik olmak üzere toplam 178 personel görevden uzaklaştırıldı. Aralarından Doç. Dr. Kemal İnal ve Doç. Dr. Betül Yarar, bildiriye imza atmalarının ardından odalarına asılan notlarla tehdit edilmişti.

Kemal İnal, bildiriden imzasını geri çekmiş, bu konuda hakkında soruşturma açılmamıştı.

9 Ağustos’ta görevden uzaklaştırıldığına dair tebligat yapıldı.

“Tebligatta 657 sayılı devlet memurları kanunun görevden uzaklaştırmaya dair 137 maddesi dayanak gösterilmiş.

“Ne ile suçlandığımıza dair bilgi yok. Bilgi edinme kanunu çerçevesinde suçlama gerekçesini öğrenmek için dün (11 Ağustos) dilekçe verdim.

“Şaşkınım, ne olduğunu bilmiyorum. Soruşturma açılmasıyla suçlamayı öğreneceğim.

“Cumhuriyet Halk Partisi üyesiyim, parti avukatları konuyla ilgileniyor. Soruşturma açılıp suçlama öğrenilince hukuken gereğini yapacağız.”

Çeliksöz: Öğrencilerimiz var, biz yokuz, nasıl olacak?

Ali Çeliksöz, bildiriye imza vermesi nedeniyle hakkında açılan soruşturma sonucunu 8 Ağustos’ta verilen iki aylık uzaklaştırma kararında gördü.

Kararda, devlet memurluğundan çıkarma cezasına karşın ve iyi hal nedeniyle üç yıl süre ile kademe durdurma cezası önerisi verildiği, dosyanın Yükseköğretim Kurulu’na gönderildiği söyleniyor.

Aynı belgede OHAL kapsamındaki 677 sayılı kararnamenin “Kamu görevlerine ilişkin tedbirleri” düzenleyen 4. maddesi ve 657 sayılı kanunun görevden uzaklaştırmaya dair 137. ve 140. maddeleri dayanak gösterilerek görevden uzaklaştırıldığı belirtiliyor.

Çeliksöz, soruşturmadan altı ay sonra ve dosya YÖK’e gönderilmişken üniversite ile bu konuda bir bağı kalmadığını belirtiyor.

Uzaklaştırma kararının verildiği tarihin ise üniversite seçimlerinde ikinci olmasına rağmen rektör olarak atanan Prof. Dr. Alim Yıldız’ın göreve geldiği gün olmasına dikkat çekiyor.

Uzaklaştırma kararının kendisi kadar öğrencileri de mağdur edeceğini söylüyor:

“Altı buçuk aydır hiçbir şey yoktu, görevimizdeydik. Okullar açılacak, yüksek lisans öğrencilerimiz, derslerimiz var ama biz yokuz. Nasıl olacak o iş? Hem benim açımdan hem öğrenciler açısından kötü. İnşallah bu yanlıştan bir an önce dönerler.” (BK)

Beyza Kural

Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu. Kasım 2012'den beri bianet'te muhabir olarak çalışıyor.