Boğaziçili Altı Akademisyen Hakim Karşısındaydı

Yazar / Referans: 
Tansu Pişkin, Bianet
Tarih: 
23.05.2018

Boğaziçi Üniversitesi'nden altı akademisyenin davalarının ilk duruşmaları görüldü. Mahkeme heyeti derhal beraat ve birleştirme taleplerini reddederek duruşmaları ileri tarihlere erteledi.

Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlanan üç akademisyen Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde 23. Ağır Ceza Mahkeme’sinde (ACM) devam etti.

Boğaziçi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Seda Altuğ Bulut, doktora öğrencisi Seval Gülen, Doç. Dr. Zeynep Kadirbeyoğlu, emekli Prof. Dr. Oya Köymen, Prof. Dr. Ayşe Nüket Eralp ve Doç. Dr. Meltem Toksöz ilk duruşmalarına çıktı.

Gülen ve Toksöz yurtdışında oldukları gerekçesiyle duruşmaya katılamadı. Duruşmaların tamamı 8 Ekim'e ertelenirken 77 yaşındaki Köymen'in sağlık durumu nedeniyle duruşmalardan vareste tutulma talebi kabul edildi.

İmzacı akademisyenlere yönelik davalar, 5 Aralık 2017'de başladı. 23 Mayıs itibariyle 236 akademisyenin ilk duruşmaları görülürken içlerinden 13 kişinin davasında karar açıklandı. 13 akademisyen için de 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel’in cezası dışında bütün cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Mahkeme heyeti şu isimlerden oluştu: Başkan: Ahmet Uğuz; Üyeler: Şahin Şimşek, Zafer Daşkın; Savcı: İdris Gültekin.

1. duruşma

Yrd. Doç. Dr. Seda Altuğ Bulut duruşma salonunda hazır bulundu. Atılı suçlamaları reddederek derhal beraat talebinde bulundu. Mahkemenin aksi kanaati halinde savunmasını hazırlamak için ek süre talep etti.

Avukat Meriç Eyüboğlu "Akademisyenlerin yargılandığı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7/2 maddesi 2013'te yapılan değişiklikle koşulsuz kuralsız bir madde değerlendirmesinden çıktı ve şiddeti içerip içermediğiyle tartılır boyuta geldi.Söz konusu metinde şiddete dair unsurlar yoktur" diyerek derhal beraat talebinde bulundu.

Eyüboğlu talebinin reddi halinde davaların 13. ACM'de devam eden dört akademisyenin davasıyla birleştirilmesini, aksi kanaatin oluşması durumuda 23. ACM'deki davaların birleştirilmesini talep etti

13. ACM’deki dosya

Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy, Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları gerekçesiyle haklarında TMK 7/2'den açılan davada, savcının talebi üzerine Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinden yargılama yapılması için Adalet Bakanlığı'na yargılama izni için başvuruldu. Henüz yanıt gelmedi. Dört akademisyenin yargılaması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.

TCK 301

Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır. Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

Savcı, "eylemlerini kamuoyunun dikkatinden kaçırmak ve olayların tek sorumlususnun güvelik güçleri olduğunu anlatma amacı taşıdırığı, içeriğinde katliam, işkence, sürgün şeklinde kavramların kullanılarak metin üzerinde vurgulandığı, yalnızca devlete çağrı yapılan bildiriye imza etme eyleminin terör örgütünün cebir, şiddet ve tehdit içeren eylemlerini meşru gösterdiğinden sanık ve sanık müdafinin derhal beraat ve birleştirme taleplerinin reddine, yargılamanın devamına karar verilmesi" yönünde mütalaa verdi.

Mahkeme heyeti, "mevcut delil durumu ve dosyanın bulunduğu aşama dikkate alınarak" derhal beraat talebinin reddine, 13. ACM ve mahkemedeki dosyların kendi içerisinde birleştirilmesi talebinin sanık savunması henüz alınmadığından bu aşamada reddine, 13. ACM'deki dava dosyasının tamamının incelenmek üzere mahkemeye gönderilmesinin istenmesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 8 Ekim 09.00'da görülecek.

2. duruşma

Duruşma salonunda hazır bulunan Prof. Dr. Ayşe Nüket Eralp suçlamaları reddederek derhal beraat talebinde bulundu. Avukat Meriç Eyüboğlu derhal beraat ve birleştirme taleplerini yineledi.

Savcının beyanı da aynı kaldı. Mahkeme heyeti aynı karar ve gerekçelerle duruşmayı 8 Ekim 09.10'a erteledi.

3. duruşma

Doktora öğrencisi Seval Gülen yurtdışında olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılamadı. Avukat İnayet Aksu söz alarak "Dosyaya giren bir internet sitesinin müdafisi olduğumuz sanıkla ilgili olmayan hakaret ve iftira içeren bilgi ve belgelerinin dosyadan çıkarılmasını talep ediyoruz" dedi.

Avukat Metin Sezgin derhal beraat talebine ilişkin gerekçeleri sundu. Aksu ise "82 milyonun hükümet gibi düşündüğü bir ülke olursa burası nasıl bir ülke olur? Aynı düşünmeyenler için koruyucu yasalar olması lazım" diyerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarından örnekler sundu. 

Aksu 29. ACM heyetlerinin dün verdiği birleştirme ve Türk Ceza Kanunu (TCK) 301. maddeden yargılama yapılması yönünde Adalet Bakanlığı'ndan soruşturma izni istenmesi kararlarını mahkemeye sundu.

Savcı, derhal beraat ve birleştirme taleplerinin yanı sıra TCK 301. maddesi yönünden yargılama kararı verilmesi talebinin reddi talebiyle mütalaa verdi.

Mahkeme heyeti, derhal beraat ve birleştirme taleplerini reddetti. 13. ACM'den dosyanın istenmesine karar verildi. TCK 301. madde yönünden yargılama yapılması talebinin bu aşamada reddedilerek gelecek celsede değerlendirilmesine, söz konusu delilin dosyadan çıkartılmasın talebinin reddine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 8 Ekim 09.30'da görülecek.

4. 5. ve 6. duruşmalar

Doç. Dr. Zeynep Kadirbeyoğlu ve emekli Prof. Dr. Oya Köymen duruşma salonunda hazır bulunduç Doç. Dr. Meltem Toksöz ise yurtdışında olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılamadı.

Kadirbeyoğlu, iddianamenin henüz kendisine tebliğ edilmediği bilgisini verdi ve savunma için süre talep etti.

77 yaşındaki Köymen "Hayatım boyunca ilk kez sanık sandalyesindeyim" diye sözlerine başladı. "11 Ocak 2016'da attığım bir imzanın terör örgütü propagandasıyla bu iddianamenin parçası olacağı aklıma dahi gelmezdi. Boğaziçi ve ODTÜ'de 41 yıl hocalık yaptım; Bese Hozat ismini ilk kez duydum ve bunu da iddianameden öğrendim" diyen Köymen sağlık durumu nedeniyle duruşmalardan vareste tutulma talebinde bulundu.

Avukat Aksu ve Sezgin savunmalarını tekrar etti. Mahkeme heyeti aynı karar ve gerekçelerle duruşmaları 8 Ekim'e erteledi. Köymen'in vareste tutulma talebini kabul etti.

Ne olmuştu?

10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu.

Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı.

23 Mayıs itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 236 oldu. 13 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel'in cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in cezasının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi.

Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016)  ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava sürüyor.

(TP)

Kaynak: https://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/197411-bogazicili-alti-akademi...