301 İzni, Durdurma, Birleştirme Taleplerine Ret

Yazar / Referans: 
Beyza Kural, Bianet
Tarih: 
20.06.2018

36. ACM, Gülengül Altıntaş'ın ikinci duruşmasında Adalet Bakanlığı’na başvuru yapılması, durma kararı verilmesi ve birleştirmeye dair taleplerini reddetti.

Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerden Gülengül Altıntaş’ın ikinci duruşması görüldü.

İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki (ACM) duruşmada Bahçeşehir Üniversitesi imzacılarından, işten çıkarılan akademisyen Altıntaş savunmasını verdi. Avukatı Ali Soydan’ın Adalet Bakanlığı’na başvuru yapılması, durma kararı verilmesi ve birleştirmeye dair talepleri reddedildi. Mahkeme, soruşturmanın genişletilmesine dair taleplerini iletmek için istenen ek süreyi verdi. Bir sonraki duruşma 19 Eylül saat 09.00’da.

Heyette şu isimler yer aldı: Başkan Hakan Özer, Üyeler: Abdulkadir Yeşiltaş, Veli Gürsoy, Savcı: Hasan Adalı

İmzacı akademisyenlere yönelik davalar, 5 Aralık 2017'de başladı. 20 Haziran itibariyle 254 akademisyenin ilk duruşmaları görülürken içlerinden 15 kişinin davasında karar açıklandı. 15 akademisyen için de 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Galatasaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'ının cezası dışında bütün cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Akademisyen yargılamalarında kararlara buradan ulaşabilirsiniz.

Bakanlık’tan izin, durma ve birleştirme talebine ret

Bildiri nedeniyle açılan ilk dava olan İstanbul 13. ACM'deki dava dosyasından istenen belgelerin dava dosyalarına girdiği görüldü.

Duruşmada ilk olarak Avukat Ali Soydan’ın yazılı olarak ilettiği, Türk Ceza Kanunu’nun 301. Maddesi uyarınca Adalet Bakanlığı’na başvuru yapılması, bu nedenle durma kararı verilmesi, 13. ACM’deki dava sonucunun beklenmesi ve davanın 13. ACM’deki dosya ile birleştirilmesi talepleri görüşüldü.

Savcı, birleştirmeye dair taleplerin takdirini mahkemeye bıraktı. Yargılamaya Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 7/2 maddesindeki “Terör örgütü propagandası” suçlamasıyla devam edilmesini ve durma kararının reddini istedi.

Heyet birleştirme talebinin reddinde “Davaya konu bildiri ile ilgili olarak soruşturma ve kovuşturmaların ayrı ayrı yürütüldüğü, aşamaların farklı farklı olduğu, soruşturmaların bazı şüphelerle ilgili devam ettiği, dava açılan bazı sanıklar ile ilgili olarak karar verildiği, soruşturma ve kovuşturmaların aşamaları” gerekçe gösterdi.

Bakanlık’tan izin alınması ve durma kararı verilmesini ise “Mevcut delil durumu” gerekçesiyle reddetti.

13. ACM'deki dosya

Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy, Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini imzaladıkları gerekçesiyle haklarında TMK 7/2'den açılan davada, savcının talebi üzerine Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinden yargılama yapılması için Adalet Bakanlığı'na yargılama izni için başvuruldu. Henüz yanıt gelmedi. Dört akademisyenin yargılaması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.

“Uzlaşmanın barışçıl yöntemle sağlanması için imzaladım”

Gülengül Altıntaş savunmasında suçlamaları reddederek beraatını istedi.

Savunmasının ardından heyetin sorusu üzerine de bildiriyi “hak ihlallerinin oluşması, toplumsal uzlaşmanın şiddet yoluyla değil de barışçıl ve demokratik yöntemlerle sağlanabilmesi amacıyla imzaladığını” söyledi. 

Ne olmuştu?

10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu.

Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı.

20 Haziran itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 254 oldu. 15 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in ve Ersanlı'nın cezalarının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi.

Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava sürüyor.

(BK)

Kaynak: https://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/198329-301-izni-durdurma-birle...