Altı Akademisyenin İkinci Duruşmaları Görüldü

Yazar / Referans: 
Beyza Kural, Bianet
Tarih: 
10.10.2018

37. ACM’de İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Çavuşoğlu, Arş. Grv. Soylu, Prof. Dr. H.K.A, emekli Prof. Dr. Gürsoy, Galatasaray Üniversitesi'nden Doç. Dr. Türkmen ve Yrd. Doç. Dr. Güvenli'nin 2. duruşmaları görüldü.

Barış İçin Akademisyenlerin “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisini  imzaladıkları için "Terör örgütü propagandası" ile suçlamasıyla yargılanan akademisyenlerin duruşmaları Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde devam etti.

30. ACM’de Bilgi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ömer Turan ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Dr. Begüm Özden Fırat ilk duruşmalarına çıktı.

37. ACM’de İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Naz Çavuşoğlu, Araştırma Görevlisi Can Soylu, Prof. Dr. H.K.A, Galatasaray Üniversitesi'nden Doç. Dr. Buket Türkmen ve Yrd. Doç. Dr. Gülsün Güvenli, ile İstanbul Üniversitesi'nden emekli Prof. Dr. Gençay Gürsoy’un 2. duruşmaları görüldü.

Duruşmalar öncesi yapılan basın açıklamasına katılan Bordeaux Üniversitesi rektör yardımcısı Prof. Antoine de Daruvar,  Bordeaux Üniversitesi'nin Barış İçin Akademisyenler ile dayanışma mesajını paylaştı.

37. ACM'deki duruşmalardan öne çıkan notlar şöyle:

Mahkeme Başkanı: Akın Gürlek - Üyeler: Ferhat Gülbağça, Ferhat Şahin - Savcı: Can Tümer Keriş

1. Duruşma

Buket Türkmen savunmasını yaptı.

Avukatı Arif Ali Cangı, bildirinin hükümet uygulamalarının eleştirisi ve öneriler metni olduğunu söyledi.

Suç unsurlarının oluşmadığını düşündüklerini belirterek beraat talebinde bulundu. Mahkemede görülen dosyaların birleştirilmesini, isnat olacak suçun 301. Maddesine girme hususunun değerlendirilmesini, müvekkilinin duruşmalardan vareste tutulmasını istedi.

Savcı, önceki duruşmalarda da verdiği esas hakkındaki mütalaasında “sanığın üzerine atılı suçu işlediği anlaşılmış olmakla” diyerek “basın yayın yoluyla silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak” suçlamasıyla Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2-1.c. ve 7/2, 2.c gereğince cezalandırılmasını istedi.

Avukat ve akademisyen mütalaaya karşı savunma için süre istedi. Heyet, ek süre ile vareste tutulma taleplerini kabul etti, diğer talepleri reddetti. Bir sonraki duruşma 13 Aralık 2018’de 13.30’da.

2. Duruşma

Gençay Gürsoy savunmasını yaptı.

Mahkeme Heyeti Gürsoy’a “daha önce başkanlık yapmış olduğu TTB’nın Afrin harekatından sonra yaptığı ‘Savaş bir halk sağlığı sorunudur’ bildirisinden haberdar olup olmadığı, bu bildiri içeriği ve yargılama konusu bildiriye ilişkin sanığın olaylara bakış açısına dair kanaati” soruldu.

Avukatı Meriç Eyüboğlu, sorunun yargılamayla ilgisi olmadığını söylediyse de heyetin itirazı üzerine yenilenen soruya Prof. Dr. Gürsoy “Savaşın bir halk sağlığı sorunu olduğu görüşüne katılıyorum” dedi.

Avukat Eyüboğlu'nun tevsi-i tahkikat çerçevesindeki talepleri reddedildi.

Savcı, ceza istediği mütalaasını yineledi. Avukat ve akademisyen mütalaaya karşı savunma için süre istedi. Bir sonraki duruşma 11 Aralık saat 14.45’te.

3. Duruşma

Naz Çavuşoğlu savunmasını yaptı.

Avukatı Meriç Eyüboğlu'nun talepleri ve taleplere gelen ret kararları tekrarlandı.

Gelecek duruşma 11 Aralık saat 11.20’de.

4. Duruşma

Can Soylu savunmasını yaptı. Bir sonraki duruşma 11 Aralık saat 11.00’de. 

5. ve 6. Duruşma

 H.K.A.'nın bir sonraki duruşması 1 Kasım saat 10.00'da, Gülsün Güvenli'nin bir sonraki duruşması 13.30'da görülecek.

Akademisyen yargılamaları hakkında

10 Ocak 2016'da "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin (BAK) "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisi 1128 akademisyenin imzası ile yayınladı. Sonraki katılımlarla imza sayısı 2212 oldu.

Akademisyenler hakkında Savcı İsmet Bozkurt’un hazırladığı iddianame ile 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) “örgüt propogandası” fiilini düzenleyen 7/2 maddesinden dava açıldı.

10 Ekim itibariyle 5 Aralık 2017'den bu yana mahkemeye çıkan akademisyen sayısı 294 oldu. 27 akademisyen 1’er yıl 3’er ay hapis cezasına mahkum oldu. Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zübeyde Füsun Üstel ve Marmara Üniversitesi'nden Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın cezası hariç cezalarda hükmün açıklanması geri bırakıldı. Üstel’in ve Ersanlı'nın cezalarının ertelememe gerekçesi olarak "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmediği" ve "mahkemede suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığı" gösterildi.

Barış akademisyenleri 10 Mart 2016’da “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle yaşadıklarını basın toplantısında paylaştılar. Toplantıda açıklamaları yapan Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya ve Doç. Dr. Kıvanç Ersoy (15 Mart 2016) ile Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı (31 Mart 2016) TMK 7/2'de düzenlenen “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandılar, 22 Nisan 2016’da serbest bırakıldılar. Savcının talebi üzerine Adalet Bakanlığı “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama"yı düzenleyen TCK 301. maddeden yargılanma izni verdi. Dava sürüyor.

Birleştirme kararları

33. ACM'de 27, 25. ACM'de yedi, 29 ACM'de dört olmak üzere 38 akademisyenin dosyaları birleştirildi.

(BK)

Kaynak: https://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/201551-alti-akademisyenin-ikin...